24 Şubat 2010 Çarşamba

Galatasaray - Atletico Madrid : Maç Öncesi


‘Atletico Madrid Analiz’ başlıklı yazımda Madrid ekibi ile ilgili detaylı bir analiz yapmıştım (‘Atletico Madrid Analiz’ yazısı için buraya ‘A.Madrid – Galatasaray Maç Yazısı’ için ise şuraya tıklayın). Ne demiştik o yazıda ‘Öncelikle bu ülkede Atletico Madrid’i en iyi analiz edecek kişi Frank Rijkaard’tır. Biz ise naçizane izlenimlerimizi paylaşmaya çalışacağız’. Nitekim Madrid’te oynanan maçta gördük ki Galatasaray eksik kadrosuna rağmen elindeki imkanları en iyi şekilde kullanarak avantajlı bir skorla Türkiye’ye döndü.

Genel Değerlendirme
Öncelikle maç 0-0 başlıyor ve maç başladığı gibi biterse turu geçen takım Galatasaray olacak. Madrid ekibi ile ilgili önceki yazımızda da belirttiğimiz gibi Atletico Madrid çok diri bir ekip. Çok iyi mücadele ediyorlar. Top rakipteyken müthiş bir şekilde kapanıyorlar ve topu kaptıkları anda dikine hızlı bir şekilde oynayabiliyorlar. Zaten elinde Aguero-Forlan ikilisi varsa yapman gereken onları topla buluşturmak. Bazı yorumcular maç sonrasında Atletico Madrid’in gününde olmadığını aksi takdirde sağlı sollu ataklarla saldırıp Galatasaray’ı çok kötü durumlara düşürebileceklerini ifade etti. Madrid ekibinin böyle bir oyun anlayışı yok. Kanaatimce bunu anlayamayan bu işi yapmamalı. Bekleri hücuma destek vermeyen 4 tane düz stoperden oluşan bir takım nasıl sağlı sollu ataklar yapabilir ki? Calderon’daki müsabakada da gördük ki bekleri hiç hücuma destek vermediği için ataklarda oldukça zorlandılar. Aguero ve Forlan taç çizgisine kadar gelip top istemek zorunda kaldı. Forvetsiz oynamamıza rağmen ne stoperlerini ne de beklerini hücuma çıkardılar. Keita’yı kontrol etmek için Ujfaluši’yi görevlendirmişti teknik direktör Flores. Üstelik kademe derinliği de sağlayarak en az 2-3 kişi Keita’yı kontrol etmeye çalıştı. Gerçi Keita bütün önlemlere karşın Madrid savunmasını dağıtmayı başardı.

Flores İspanya’da 1-0 lık skora razıydı. İstanbul’daki maçta da bir beraberlikle turu geçmenin planlarını yapmıştı. Maç 1-1 bitseydi işimiz çok zordu. En iyi yaptığı iş olan rakibi 2. bölgede durdurup Aguero-Forlan ikilisi ile işi bitirmek isteyeceklerdi. Keita’nın golü bütün planlarını bozdu. Bu kez İstanbul’a kazanmaya geliyorlar. Eskilerin tabiriyle şimdi onlar düşünsün.

Atletico Madrid’in Kadrosu
Atletico Madrid klasik 4-4-2 dizilişiyle sahaya yayılıyor. Kalede yine 19 yaşındaki David de Gea var. Bu kaleci tek kelime ile müthiş. İspanya’daki maçta da panter kesilmişti. Oynamama ihtimali var ama bir şekilde oynayacağını düşünüyorum.

Keita’yı durdurmak için sol bekte Ujfaluši görev almıştı. Domínguez sarı kart cezalısı olduğu için Ujfaluši yeniden stopere dönecek sol bekte Lopez oynayacak. Valera ise sağ bek olarak görev alacaktır. Madrid ekibinin yumuşak karnı işte tam da burası. Geri dörtlüde 4 tane stoper orjinli oyuncu ile oynuyorlar ve bu da hücum aksiyonlarını olumsuz yönde etkiliyor. Keşke Baros olsaydı.

Orta sahanın ortasında Assunção – Garcia ikilisini göreceğiz. Sağ kanatta Reyes solda Simao ve ileride Aguero-Forlan. Bu oyuncuların özelliklerine ilk yazımızda değindiğimiz için tekrar etmeyelim. Daha önce de yazdık frikiklere dikkat.

Galatasaray Nasıl Oynayacak?
İlk maçtaki diziliş ve oyun anlayışı ile sahaya çıkacağımızı düşünüyorum. Rakibin etkili silahlarına geniş alan bırakmamak için kademe derinliği sağlayarak savunma yapmak en mantıklısı. Tam kadro oynadığımız zaman savunmayı ileri çıkaran ve açıklar veren bir Galatasaray izlemiştik. Şimdi ise en önemli hücum silahlarından yoksun oynayan Galatasaray müthiş bir savunma takımına dönüşmüş durumda. Bununla birlikte pozisyon da üreten bir takım var sahada. A.Madrid maçında 3-4 net pozisyonumuz varken Beşiktaş ve Kayserispor maçlarında da aynı şekilde pozisyonlar üretmeyi başarmıştık. Bırakın Sergen’ler Rıdvan’lar konuşmaya devam etsin Galatasaray emin adımlarla hedeflerine doğru ilerlemektedir.


Servet olayını açmaya çalışalım. Sen böylesine önemli bir maçta taç çizgisinde Aguero’ya bacak arası yapmaya kalkışırsan bir sonraki maçta kulübede olman normal değil mi? Servet bir türlü bu alışkanlıklarından vazgeçemedi. Emre Güngör ile Neill de iyi bir ikili oluşturdu. Bu maçta kim oynar bilinmez ama Servet’in Beşiktaş maçında ısınmaya çıkmaması ve Rijkaard’ı protesto etmesi geleceğe yönelik başka planlarının olduğunu gösteriyor. Rijkaard gelecek sezon Türk Telekom Arena’da takımının başında olacak peki Servet nerede olacak? Soğuk bir ülkede olabilir.

Ali Sami Yen’deki maçın İspanya’dakinden daha zorlu geçeceğini tahmin ediyorum. Sonuçta fizik gücü olan, mücadeleci ve ligde hedefsiz bir takımla oynuyoruz. Gol yemeden geçen her dakika rakibi daha fazla strese sokacaktır. Elimizde kalan hücum silahlarımız Keita ile Arda. Rakip risk almaya başladıkça onlara pozisyon yaratma şansımız da artacak. Eğer onlardan önce golü bulursak işimiz iyice kolaylaşacak. Artık geçen yılki gibi 60. dakikada pili biten bir takımımız yok. 90 dakika mücadele eden Vicente Calderon’da skor 1-1 ve 90 + 3 oynanırken kazandığı kornerde stoperlerini ileri çıkarabilen bir takımız.

5 yorum:

  1. Tebrikler. Güzel bir maç öncesi yazısı olmuş.

    YanıtlaSil
  2. David de Gea, oynamayacak. Hocası dün açıkladı. Murat Aydın

    YanıtlaSil
  3. Murat Bey,
    Sizleri burada görmek mutluluk verici. Her zaman o değerli yorum ve bilgi paylaşımınızı bekliyor olacağız.

    De Gea oynamayacaksa bu çok iyi bir haber. Mükemmel bir kaleci. Ama yedek kaleci de asslında sezona 1.Kaleci olarak başlamıştı fena kaleci değil. İlk maçta ısınmadan oynadığı için olsa görek skandal hatalar yaptı. Dileriz bu akşam da aynı hataları tekrarlar.

    Görüşürüz Murat Bey. Saygılar.

    YanıtlaSil
  4. Başaran Bey, güzel sözleriniz için teşekkürler.

    Yedek diye söylenen kalecinin transfer markt teki değeri 8.000.000 €.

    Nasıl yedekse artık.

    Murat Aydın

    YanıtlaSil
  5. Leo Franco İstanbul'a gelince yerine Valladolid kalecisi Asenjo transfer edildi. Asenjo sakatlanınca kaleyi altyapıdan yetişen De Gea devraldı.

    Öyle bir performans gösterdi ki Asenjo iyileşmesine rağmen maçları kulübede takip ediyor.

    Bu arada Asenjo 20 yaşında. Saygılar Murat Bey.

    YanıtlaSil

Related Posts with Thumbnails