1 Nisan 2010 Perşembe

RIJKAARD'IN GALATASARAY'I


Blogumda sıkça bahsettiğim alisamiyen.net Galatasaray forumunda son açılan başlıklardan birinden etkilenerek yazıma başladım. Teknik ekipten ne bekliyoruz?

Geçtiğimiz Haziran ayında sayın başkanımız Adnan Polat, sezonu beşinci sırada tamamlayan takımın başına Rijkaard-Neskeens ikilisini getirdi. Bu hamle olağanüstüydü. Barcelona ile yaşadığı beş yıllık deneyimin ardından bir sezon dinlenen kıvırcık saçlı Surinamlı Atatürk Havaalanında göründüğünde hepimiz heyecanlandık.

Galatasaray’ın 1984’ten bu yana geçirdiği evrimi özetlersek 4 döneme ayırabiliriz. Derwall – Kalli – Terim ve hatırlamak istemediğimiz karanlık dönem. Karanlık dönem diye isimlendirmemin nedeni yaşanan şampiyonlukların oluşturulan bir sistem üzerinde değil de o dönemin koşulları içinde tek seferlik başarılar olarak yaşanmasıdır.

Derwall Türk Futbolunda bir devrim yapmıştı. Derwall’in çabalarıyla Piontek geldi ve Fatih Terim’i yetiştirdi. Kalli’nin oluşturduğu genç kadro ise yıllar sonra Terim ile Avrupa’nın zirvesine çıkıyordu. Sonra bir durgunluk dönemi başladı. O dönemi hiçbirimiz hatırlamak bile istemiyoruz.

Ve Rijkaard-Neeskens ikilisi. Galatasaray yine bir devrimin arifesindeydi. Artık marka bir teknik ekibimiz vardı total futbol oynanacaktı bu topraklar üzerinde ve kaos futboluna bir daha dönmemek üzere elveda diyecektik.

Sezona sabır yeminleriyle başladık. Ne olursa olsun bu ekibe destek vereceğimize söz verdik. Derwall’in ilk yılında ligi kaçıncı bitirdik? Fenerbahçe’nin kaç puan gerisindeydik. O dönem taraftar idmanı basıp Derwall’i taşlamıştı. Olanlar arşivlerde mevcut ayrıntıya girmeyeceğim. Ya Terim dönemi. O zaman Faruk Süren hocaya sahip çıkmasa durumumuz çok farklı olurdu. Bütün bu deneyimleri yaşamış bir taraftar grubu olarak takım kötü gitse de aynı hataları yapmayacaktık. Bugüne kadar da yapmadık.

Son Fenerbahçe mağlubiyeti ile şampiyonluk şansımız azaldı. Avrupa ve Türkiye Kupasında zaten erken havlu attık, bu yılı sportif açıdan başarısız olarak tamamlayacağız. Peki oynadığımız futbol? İki pas yapamayan bir orta saha, topla çıkmaya çalışırken sürekli gol yiyen bir savunma, kalecisiz geçirdiğimiz koca bir yıl. Daha sayabileceğimiz bir çok olumsuzluk var yılın son haftalarında. Geçen yıla göre ne oynanan oyun olarak ne de sportif başarı olarak bir adım ileri gidemedik.

Sezon sonu yapacağımız değerlendirmeyi bu nedenlerden dolayı erkene aldık. Rijkaard’ın Galatasaray’ı bu sezon ne yaptı. Rijkaard Galatasaray’a devrim yapmaya gelmişti. Total Futbol diye adlandırılan felsefeyi takıma yerleştirmekti amacı. Barcelona ile oynadığı oyunu oynatmaya çalışıyor. Öncelikle Galatasaray bu sisteme uygun bir kadroya sahip değil. ‘Neden hala ısrar ediyor, dön 4-4-2’ye, çift santraforlu sisteme, yeniden kaos futbolu, şişir topları Jo ile Baros’a, Jo vuramazsa Baros vurur ondan sekerse Keita topu içeri atar’. Evet, son dönemde bu eleştirileri sıkça duymaya başladık. Ama ısrarla Surinamlı 4-3-3 oynatmaya devam ediyor.

Benim nacizane görüşüm savunmadan başlarsak Rijkaard savunma blogunun bu sistem için yeterli olmadığını düşünüyor. Servet’in paslarındaki isabetsizlik oranı Frank’in saçlarında bir tutam daha beyaz meydana getirdi. Neyse ki devre arasında alınan ve her yazımda hayranlıkla bahsettiğim Lucas yüzümüzü güldürdü biraz. Sabri ise Frank’ın gözdesi. Caner maalesef bekleneni veremedi.

Hoca, orta sahada oynayacak üçlü için elindekilerin yeterli olmadığının farkında. Bu yüzden orta sahada Barış, Ayhan, M.Topal, Elano, Arda, M.Sarp, Linderoth hepsini denedi. Bir türlü olmuyor. Bu sistemi oynaması için orta sahada oyunun iki yönünü oynayabilecek oyunculara ihtiyaç var. Elimizde bunu yapabilecek bir tek Elano var. Onun da yanına M.Topal gibi M.Sarp gibi pas yüzdesi düşük, topu alınca ellerini iki yana açıp ne yapacağım şimdi diye şaşıran iki oyuncu verince Brezilyalı kendi performansını ortaya koyamıyor. Bu sisteme uygun bu ligde iki oyuncu var. Birisi Emre B. diğeri ise Ernst.

Hücum kısmına gelince bu sezon nispeten daha kolay olan bazı maçlarda gördüğümüz hücum aksiyonlarına daha zorlu maçlarda rastlayamadık. Sezon başında kornerlerden goller atan takım artık ne taç kullanabiliyor ne de bir duran top organizasyonu var. Bunlar daha özel sorunlar biz genel olarak oynanan futbol ile Rijkaard’ın kafasındaki sistemi karşılaştırırsak hiçbir ilişki göremiyoruz.

Peki Rijkaard neden ısrarla bu sitemi oynatıyor? Çünkü bu sezonu kazanma pahasına sistemini değiştirmek istemiyor. Rijkaard Galatasaray’a total futbol O Y N A T A C A K. Ama bu kadro ile değil. Gelecek yıl bu oyun felsefesine uygun örneğin Hamit tarzında oyuncular alınacak ve sistem işlemeye başlayacak. Sonuçta kredisi olan bir hoca. Hatırlayalım, Fatih hoca ilk geldiğinde tandemi oturtmaya çalıştı üst üste başarısız sonuçlar alınınca vazgeçti. Daha sonra yavaş yavaş istediği düzende oynayan bir takım yarattı. İkinci döneminde ise inat etti ve ilk yıl şampiyon olamadık. İkinci yıl da olamayacağımız anlaşılınca düşünün ki Fatih Terim bile sezon sonu beklenmeden gönderildi. Rijkaard bu sistemi takıma yerleştirmek için ısrar ediyor. Eğer istediği tarzda oyuncular alınırsa gelecek yıl başarılı olacağından kuşkum yok. 2009-2010 sezonu ise kayıp yıl olarak Galatasaray tarihine geçecektir.

Bu blogta hep umut veren yazılar yazdık ama artık yolun sonuna gelindi. Kalan maçlarda 6 galibiyet alırsak şampiyonlar ligi için bir fırsatımız olabilir. Ama o kadar. Daha ileri gidemeyiz.

Eğer Rijkaard bu devrimi yapacak ve Galatasaray total futbol oynayacak ise varsın bu yıl da kupasız geçsin hiç önemli değil. Şimdi merakla transfer sezonunda Atatürk Havalimanına inecek Hamit, Yaya Toure, Taffarel tarzında oyuncular bekliyorum.

1 yorum:

  1. Türkiyeye gelebilecek bu sisteme uygun bir diğer futbolcu da Aurelio,ancak daha önce FB forması giymiş olması bir handikap... Yıllar önce Baros'un , Kewell'ın gelmesini hayal bile edemiyorken, naklen yayın ihalelerinin milyar dolarla ifade edildiği günümüz futbolunda herhangi bir yıldız futbolcunun Galatasarayımıza gelmesi kesinlikle sürpriz değildir.Bu sebeple bu takıma Sissoko'nun yakışacağını düşünüyorum.

    YanıtlaSil

Related Posts with Thumbnails