11 Nisan 2010 Pazar

BARCELONA EKOLÜ KAZANDI


Blog okuyucuları benim Barcelona sempatimi bilirler. Avrupa Şampiyonasında Hollanda, Dünya Kupasında Arjantin taraftarı olduğumu, Maradona hayranlığımı bilmeyen yok. Dün sabah Şirketler Liginde Finansbank ile açılış maçını oynadıktan sonra takım içinde El Clasico konuşulmaya başlandı. İlginç bir şekilde Real Madrid sempatizanlarının da olduğunu gördüm. Daha çok 1980 sonrası kuşağın Real Madrid hayranlığı vardır. Buna şaşırmamak lazım. Biraz da ülke olarak geçirdiğimiz hızlı dönüşüm ve kültürel yozlaşmanın da etkisi ile o bildiğimiz ‘ezilenin yanında olmak’ felsefesi yerini daha çok ‘kazananın yanında olmaya’ doğru yön değiştirirken Kral’ın takımının da popülaritesi artmıştır. Eskilere bakarsak bir Liverpool taraftar kitlesi vardır. Çünkü Liverpool liman işçilerinin takımıdır. Bugün sokaklarda Chelsea formalı gençler görüyoruz. Bu gidişle semt taraftarlığı, şehir taraftarlığı kavramlar da tarih sayfalarındaki yerini alacaktır.

Barcelona akademisiyle, futbolcusuyla, teknik adamları ve taraftarıyla çok farklı bir organizasyon. Sahaya çıkan onbire baktığımız zaman iki takım arasındaki farklar hemen ortaya çıkıyor.
Barcelona : Valdes (28) ,Pique(23), Milito(29), Puyol(31), Maxwell(28), Keita(30), Busquets(21), Xavi(30), Alves(26), Pedro(22), Messi(22)

Real Madrid: Casillas((28), Albiol(24), Garay(23), Ramos(24), Arbeloa(27), Alonso(28), Gago(24), Marcelo(21), Van Der Vaart(27), Higuain(22), Ronaldo(25)

Barcelona’nın yaş ortalaması 26 iken Real Madrid’in 24. Barcelona’nın ilk onbirinde yalnızca 4 yabancı futbolcu bulunuyor. Eski zamanlardaki gibi yabancı sınırlaması kuralı devam etse Barcelona bundan etkilenmeyecek. Real Madrid takımında ise yalnızca 5 İspanyol var. Takımın yarıdan fazlası yabancı futbolculardan oluşuyor. Diğer bir fark Barcelona’nın süper yıldızı Messi 13 yaşında akademiye katılmış ve Barcelona ekolü ile yoğrulmuş iken Real Madrid’in süperstarı Ronaldo, Lisbon ekibinde çıkış yapmış daha sonra Manchester United’te kariyerine devam etmiş ve geçen yaz dünyanın en pahalı futbolcusu ünvanı ile Real Madrid’e yılın transferini gerçekleştirmiştir. Barcelona özkaynaklarından beslenirken Real Madrid Avrupa futbolunun flaş oyuncularını yüksek bonservislerle kadrosuna katmıştır.


Barcelona bir ekoldür. Altyapısında A takımın oyun felsefesi öğretilir. Bu yüzden akademiden mezun olan 17 yaşındaki sivilceli çocuk Nou Camp çimlerine ayak bastığında uyum sorunu yaşamaz. Bir ihtiyaç olduğunda B takım sol bekini alıp doğrudan A takımda oynatabilirsiniz. Madrid ekibi dünyanın en pahalı oyuncu transferini gerçekleştirirken Barcelona Arjantin’den 13 yaşındaki Messi’yi bulur ve akademide yetiştirerek dünyanın en iyi oyuncusu yapar. Ronaldo gol attıktan sonra karın kaslarını gösterirken Messi yılın futbolcusu ödülünü aldıktan sonra takım arkadaşlarına teşekkür eder. İki takım arasındaki fark yalnızca 11 futbolcu arasındaki yetenek farkı değildir. Real Madrid kolejde okuyan zengin çocuklarının tuttuğu takım iken Barcelona bizim gibi burslu öğrencilerin takımıdır.

Bir futbol takımına verilebilecek en ağır ceza Barcelona ile oynamaktır. Dün de Real Madrid bu cezaya çarptırıldı. Yapacak fazla da bir şeyleri yoktu. Barcelona pas futbolunun zirvesine çıkmış komple bir takım olarak Madrid deplasmanından iki gollü galibiyetle döndü. Real Madrid ne kadar transfer yaparsa yapsın bu Barcelona ile yarışması için zamana ihtiyacı var. Bu kez daha genç bir takım oluşturdular. 30 yaş üzeri yıldızlar yok takımda. Real Madrid 2000’li yılların başlarına göre daha genç ve başarıya aç bir takım. Bence başarılı da olacaklardır. Gelecek yıl eğer bu takımı bozma gibi bir hataya düşmezlerse hem Şampiyonlar Liginde hem de La Liga’da daha başarılı olacakları muhakkak. Barcelona’yı izlemek keyifliydi. Real Madrid ne kadar uğraştıysa da olmadı.

Barcelona’lı futbolcular değişik zamanlarda Real Madrid’e transfer olsalardı ve Real Madrid’li futbolcular Barcelona altyapısında yetişseydi bu durumda ne olurdu? Bence yine Barcelona kazanırdı. Çünkü ortada iki ekolün karşılaşması vardı. Şimdi Xavi ile Messi Real Madrid’te olsaydı bu performanslarını gösterebilirler miydi? Mesele sadece oyuncu kaliteleri değil. Mesele bir ekole sahip olmak, takım olmak ve aynı mantaliteyle sahada mücadele etmek. Bu yüzden Barcelona kazandı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails