22 Ocak 2010 Cuma

YERLİ FUTBOLCULARIN SOSYAL DUYARLILIĞI



Uzun zamandır bu konuda yazmayı düşünüyordum bu maç vesile oldu. Son dönemde eski futbolcuların spor yazarı olmasıyla tırmanan futboldaki ırkçı yaklaşım son derece tehlikeli bir hal almaktadır. Bazı eski futbolcu-yeni yorumcular Baros’un ameliyatı ile ilgili ‘yerli bir futbolcu olsaydı ameliyat olmaz fedakârlık yaparak sakat sakat oynardı’ şeklinde rasyonel olmayan söylemlerde bulundular. Aynı kesim sürekli büyük takımların yabancı oyuncularını acımasızca eleştirerek prim yapmaya çalışırken görülmektedir.

Yerli oyuncu – Yabancı oyuncu diye bir ayrım yoktur. İyi oyuncu – Kötü oyuncu vardır. Eğer oyuncu karakterli ise Brezilyalı,Afrikalı veya Avrupalı olması fark eder mi? Hagi ile Sergen’in profesyonelliği karşılaştırılır mı? Ya Tanju'ya ne demeli? Hooijdonk, Taffarel, Zago, Şota, Marco ve daha adını sayamadığım oyuncuların hepsi son derece profesyonel ve örnek alınacak ‘yabancı’ oyunculardı. Sergen ve Tanju gibi iş ahlakı olmayan futbolcu olsun ama bizden olsun mantığının karşısında olmalıyız.



Sahi bu yerli oyuncular her fırsatta Vatan-Millet-Sakarya edebiyatı yaparlar, milli maçtan sonra mikrofonlara ‘bu galibiyeti şehit ailelerine armağan ediyoruz’ derler ama aşağıdaki haberde geçen bir organizasyon içinde bulunmazlar.

Haiti’deki Depremzedeler İçin Yardım Maçı

Haiti'deki depremzedeler için, aralarında futbol yıldızları Kaka ve Zinedine Zidane'ın da bulunduğu birçok futbolcu Pazartesi günü Lizbon'da dostluk maçı yapacak.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programından (UNDP) yapılan açıklamada, dünyadaki yoksullukla mücadele için her yıl oynanan yardım maçının, bu yıl Haiti için oynanacağı belirtildi. Açıklamada, depremin ertesi günü, maçı düzenleyenler ve oyuncuların, toplanacak paranın Haiti'deki kurtarma çalışmaları ve ülkenin yeniden inşasına gitmesine karar verdikleri kaydedildi.



"Benfica All Star" ve "Ronaldo, Zidane & Friends" takımlarını karşı karşıya getirecek maçı Pierluigi Collina yönetecek. Maça, Portekiz'de oynayan Haitili futbolcular Jean Sony ve Joseph Peterson'ın yanı sıra Pavel Nedved, Michael Laudrup, Fabien Barthez, Edgar Davids, Patrick Kluivert, Luis Figo, Pauleta, Gheorghe Hagi ve Nuno Gomes gibi ünlü futbolcuların katılması bekleniyor.

Gelelim Bize



Yıllar önce Mehmet Özdilek, Fatih Terim’in teknik direktörü olduğu Milan takımıyla yapılan maç ile jübilesini yapmıştı. Maç hasılatı Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfına bağışlanmış ve büyük ilgi görmüştü. Ara sıra bazı futbolcuları lösemili çocukları ziyaret ederken görmekteyiz. Buna değinmeden geçmeyelim. Ama bizim yerli futbolcularımızın kültüründe böyle bir şey yok.



Dünya starı olan Kaka,Zidane,Figo gibi oyuncular bu tür yardım maçlarında tereddüt etmeden oynarken bizim ‘yerli oyuncularımız’ da kişi başına gelir düzeyi çok düşük olan ülkemizde yardım maçları organize etmeliler. Artık birileri ‘biz taraftarımızı çok seviyoruz’ edebiyatını bırakıp bu ülke insanı için elini taşın altına koysun. Bir yardım maçından 2,5 milyon TL hasılat elde edildiğini varsayalım ( Mehmet’in 05.08.2001 tarihindeki jübilesinden 2 milyon TL hasılat elde edilmişti). Bu parayla okul yaptırın, hastane inşa edin, okula gidemeyen çocuklar için çalışan vakıflara bağış yapın. Hani çok milliyetçisiniz ya, maçtan sonra ‘şehitler için oynadık’ diyorsunuz ya, Mehmetçik Vakfı’na bağışlayın maç hasılatını.

Çok mu ağır bir eleştiri oldu?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails